Arbeidsdiagnostisch onderzoek
Zintens ondersteunt mensen die belemmeringen in hun werk ervaren, als gevolg van beperkingen die voortkomen uit blijvend letsel.
Zintens ondersteunt mensen met beperkingen ontstaan door letsel dat blijvende beperkingen in het functioneren in werk oplevert.
Om duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden en beperkingen in werk, wordt uitvoerig arbeidsdiagnostisch onderzoek aangeboden om het fysieke en cognitieve functioneren in de praktijk in kaart te brengen. Met de uitgebreide adviesrapportage die hier uit voortvloeit, kunnen vervolgstappen in de re-integratie worden gezet.
Wanneer cliënten loonvormend werk hebben, wordt onderzocht in hoeverre en onder welke randvoorwaarden terugkeer in het eigen werk haalbaar is. Wanneer cliënten geen werk (meer) hebben kan het onderzoek duidelijkheid bieden over de randvoorwaarden voor een nieuwe baan, en of dit in de praktijk tot een loonvormende, duurzame werkhervatting kan leiden.
Tijdens een intakegesprek wordt verkend in hoeverre het onderzoek aansluit bij de situatie en vragen van de cliënt en verwijzer. Als dit het geval is, dan start het onderzoek. Als dit (nog) niet het geval is, dan zal indien mogelijk een alternatief aangedragen worden aan cliënt en verwijzer.
Hoe ziet arbeidsdiagnostisch onderzoek eruit?
Het arbeidsdiagnostisch onderzoek beslaat een periode van 5 weken, waarin de cliënt twee dagdelen per week aan uiteenlopende (test)opdrachten en taken wordt gezet om duidelijkheid te krijgen over functioneren in arbeid. De dagdelen worden bij voorkeur op een ochtend- en middagdeel op verschillende dagen gepland, om te observeren welke invloed dit heeft op de belastbaarheid van de cliënt. Hoe de (test)opdrachten en taken worden uitgevoerd, het effect van de uren en taken en uiteindelijke resultaten, geven een beeld of cliënt kan voldoen aan de eisen die het (eigen) werk stelt. Na de onderzoeksperiode volgt een afsluitend adviesgesprek waarin bevindingen en conclusies worden besproken, die nadien in een uitgebreide adviesrapportage worden opgeleverd. In overleg met de cliënt kunnen verwijzer en andere betrokkenen aansluiten bij dit gesprek.
Wat is het resultaat?
Door deelname aan het onderzoek krijgt de cliënt meer inzicht in het huidige functioneren in werk en de randvoorwaarden die daarvoor nodig zijn. We werken het resultaat van het onderzoek uit in een uitgebreide adviesrapportage met daarin de bevindingen, conclusies en gericht vervolgadvies. Hiermee kan het verdere re-integratietraject onderbouwd worden voortgezet, en is er voor client en opdrachtgever duidelijkheid over de mogelijkheden en beperkingen in het functioneren van de client. De adviesrapportage wordt eerst uitgebracht aan de cliënt en na diens akkoord tevens verstuurd aan de medisch adviseur of bedrijfsarts van de opdrachtgever.
Praktijkvoorbeeld
De heer Meesters is anderhalf jaar geleden betrokken geweest bij een verkeersongeval, waarbij hij hersenletsel heeft opgelopen. Dit heeft een grote impact op zijn dagelijkse functioneren. Hij heeft veel moeite om informatie tot zich te nemen en op een later moment te reproduceren. Daarnaast is zijn werktempo lager en heeft hij moeite met overzicht krijgen en behouden. De heer Meesters verwacht terug te kunnen keren in zijn eigen functie, maar de bedrijfsarts en werkgever hebben hier twijfels over. Om duidelijkheid te krijgen over zijn functioneren in werk, kunt u in onderling overleg besluiten een arbeidsdiagnostisch onderzoek bij Zintens uit te laten voeren. Met de uitkomsten en adviezen van dit onderzoek hebben alle betrokkenen meer inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van de heer Meesters, is helder aan welke randvoorwaarden er in werk moet worden voldaan en welke passende vervolgstappen er binnen de re-integratie gezet kunnen worden. Tevens bevat de adviesrapportage informatie voor een mogelijke claimbeoordeling door het UWV.