Tekstgrootte: Voorkeuren

20-11-2018"Na vijf jaar klungelen zag ik eigenlijk het nut niet meer in"

Afbeelding: Zintens Arbeidsreintegratie Francisca

Francisca Susebeek: ‘Ik was al een jaar of vijf aan het klungelen. In eerste instantie had ik last van mijn bovenbeen, daarna kreeg ik pijn in mijn heup en later ook rugpijn. Ik kon mijn werk in de supermarkt niet meer goed doen vanwege deze klachten. Vandaar dat ik bij de arbo-arts van mijn werkgever terecht ben gekomen. Daar begon een medisch traject dat uiteindelijk meer dan een aantal jaar zou duren.

Het was lang onduidelijk waar mijn pijnklachten vandaan kwamen. Op een gegeven moment zijn er foto’s gemaakt van mijn heup en bovenbenen. Op deze foto’s was een vlek te zien. Dan schrik je toch wel even. Gelukkig bleek dit niets ernstigs te zijn. Maar dan ben je weer twee maanden verder, en weet je nog steeds niet wat er aan de hand is. Uiteindelijk heb ik allerlei behandelingen en therapieën geprobeerd. De eerste paar behandelingen lijken vaak fantastisch, en lijken echt resultaat te geven. Maar vaak stagneerde het daarna, en bleek het toch niets op te leveren.

Op advies van de orthopeed zijn er foto’s van mijn rug gemaakt. Hier was te zien dat ik meerdere hernia’s had. Dit zou de oorzaak van de klachten kunnen zijn, en ik begon dan ook vol goede moed aan een serie injecties in mijn rug. Na vier injecties merkte ik nog geen resultaat, en hebben we ook hier de stekker uitgetrokken.

Uiteindelijk krijg je de mededeling dat je ‘uitbehandeld’ bent. De orthopeed kon niets meer voor mij betekenen, en verwees mij door naar de revalidatiearts in het Slingeland ziekenhuis. Via deze arts kwam ik uiteindelijk bij Zintens in Arnhem, onderdeel van Klimmendaal. Bij Zintens kon ik al heel snel terecht voor een Quick Scan. Dit is een dag waarop je gesprekken hebt met een revalidatiearts, een fysiotherapeut, een psycholoog en een re-integratiebegeleider. Naar aanleiding van deze scan kreeg ik te horen dat ik in aanmerking kwam voor een arbeidsrevalidatietraject. Vervolgens kon ik vrij snel terecht: binnen twee weken startte de behandeling.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er op dat moment het nut niet  van in zag. Al jarenlang was ik aan het tobben en ik had inmiddels al heel wat artsen en therapeuten gezien. Vooral de groepsgesprekken binnen de behandeling van Zintens leken me maar niets. Toch ben ik met de behandeling gestart. Ik kwam terecht in een leuke groep met drie mannen en vier vrouwen. Het viel me meteen op dat we allemaal, met verschillende oorzaken, dezelfde problemen hadden: pijnklachten, gefrustreerd zijn omdat dingen niet lopen zoals je zou willen, hierdoor snel geïrriteerd zijn en het op je werk en thuis minder leuk hebben.

Na de eerste week, waarin het natuurlijk nest wel wennen was, voelde het toch heel rustig en fijn. De behandelaars van Zintens leggen goed uit wat de bedoeling is en hoe het traject eruit zal zien, en er wordt soms ook humor gebruikt, wat een leuke sfeer geeft. Het belangrijkste voor mij was dat je wordt begrepen. Bij alle andere therapieën lag de focus op de pijn. Nu lag de focus op jou als persoon, zowel mentaal als fysiek. Tijdens de behandeling bij Zintens ben je elke werkdag ’s ochtends in Arnhem. Elke ochtend ga je aan de slag met bewegen, en op drie ochtenden zijn er daarnaast (groeps)gesprekken.

Ik zag eerst tegen de groepsgesprekken op, maar ik snap nu waar deze gesprekken nuttig voor zijn. In zo’n sessie vertelde soms een ander iets, en ging ik daar later thuis nog eens over nadenken en dacht ik: dat herken ik wel bij mezelf. Wat al snel naar boven kwam was dat ik alles zelf wil doen, en daarmee mijn grenzen eigenlijk steeds aan het verleggen ben. Ik legde voor mezelf de lat te hoog. Je wilt je werk doen, een leuke moeder zijn, een leuke partner zijn. Je wilt alles too much, en dat stapelt zich gewoon op. Tijdens het traject kwam ik echt tot rust. Al heel snel verdwenen de rugklachten. Ik vond dat heel bijzonder, en dacht vooral: wanneer komt het weer terug? Maar doordat ik zowel fysiek als mentaal met mezelf aan de slag ging, bleven de pijnklachten grotendeels weg.

Ik ben echt blij dat ik voor Zintens heb gekozen. Vooral ook omdat er re-integratiebegeleiding geboden wordt. Dit houdt in dat je samen met de re-integratiebegeleiders bij Zintens kijkt hoe je weer terug kunt keren op je werk. Je stelt samen een zogenaamd werkplan op, waarin je aangeeft hoe je je uren en aantal wekdagen weer op wilt gaan bouwen. Ik ben begonnen met twee uur werken per dag, en heb per week een dag opgebouwd. Als je begonnen bent met je traject bij Zintens, kom je juist tot rust. Toen ik aan mijn werkenplan moest gaan werken, dacht ik eerst: ik vind het juist wel even goed zo. Ik wil nog niet meteen bezig zijn met terugkeren op mijn werk. Maar gaandeweg is het toch goed om zo’n plan op te stellen. Ook om je collega’s te informeren waar je mee bezig bent.

Ook de door Zintens georganiseerde partnerdag was heel prettig. Mijn vriend vond het heel fijn om met andere partners te delen waar je zoal tegenaan loopt thuis. Hij kon zo ook zien waar ik elke dag naartoe ging en kennismaken met de groep en de behandelaars. Door Zintens werd voor onze partners nog een keer duidelijk uitgelegd wat precies de bedoeling was en wat je ervan kunt verwachten. Ik vind het heel fijn dat daar zoveel tijd voor is genomen. Bij de behandelaars van Zintens kon ik altijd even langslopen om even een vraag te stellen. Die laagdrempeligheid is erg prettig. Ook is de re-integratiebegeleider op mijn werk geweest om samen met mij en mijn leidinggevende te bespreken wat de bedoeling is en uitleg te geven over het proces.

Ik zit op dit moment prima in mijn vel. De dingen die ik geleerd heb, bijvoorbeeld over grenzen aangeven en je energie doseren, moeten een levensstijl worden. En dat gaat me goed af. Tot een jaar na het einde van het traject kan ik nog terecht bij Zintens met vragen of voor een gesprek, dat is wel een prettig idee. De pijnklachten zijn nu nihil. Soms duikt het weer op, maar ik kan er nu mee dealen. Ik had me dat vooraf niet kunnen bedenken, ik had er geen vertrouwen meer in. Na het traject was ik de eerste weken wel een beetje nukkig. De rest van de groep was ‘wonderbaarlijk genezen’ en heel enthousiast. Bij mij duurde het een paar weken voordat ik echt kon geloven dat het beter ging, maar op een gegeven moment ging de knop om. Dat is niet gek, ik liep al jaren met dit probleem rond.’

uitgelicht_4

Zintens

Zintens is onderdeel van Klimmendaal Revalidatiespecialisten en begeleidt sinds 1996 mensen op weg naar werk, herstel en beweging. Ons team slaat de brug van gezondheidszorg naar werk. Dit doen we door duidelijkheid te bieden over de belastbaarheid van onze cliënten of door die belastbaarheid zo te verbeteren dat werk weer mogelijk is. Wij zetten graag onze behandelprogramma's in op het gebied van arbeid via diagnostiek, training en re-integratie. Daarmee komen we voor onze cliënt, zijn verwijzer en/of werkgever tot een zo passend mogelijke oplossing.

Algemene adresgegevens

Bezoekadres:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 62 59
Fax (026) 352 63 99

Postadres:
Postbus 9044
6800 GG Arnhem

Klimmendaal