Tekstgrootte: Voorkeuren

05-12-2018De GRAIL: virtueel oefenen voor de praktijk van elke dag

Afbeelding: Grail met begeleider

De GRAIL: virtueel oefenen voor de praktijk van elke dag

Ik sta op een touwbrug die boven het water hangt. Om mij heen zie ik grote rotspartijen. Voorzichtig, stapje voor stapje, begin ik aan de oversteek. Er staat een flinke wind, en af en toe helt de touwbrug flink over. Ook komt er zo nu en dan een meeuw zó dicht langs gescheerd dat ik wel uit móet wijken. Tijdens de oversteek kost het me moeite om mijn balans te bewaren, maar… het lukt! Opgelucht en trots bereik ik de andere kant van de brug.

Voor mensen die revalideren bij Klimmendaal, bestaat de kans dat ze terecht komen op de ‘Grail’. Dit is een loopband met daarvoor een panoramisch scherm. De situatie op het scherm lijkt levensecht. Zo lopen ze bijvoorbeeld door een bos, een stad of over een touwbrug. Tijdens het lopen is het mogelijk om zijwind te ervaren, te stijgen of te dalen, net als buiten.

Binnen Klimmendaal wordt de Grail ingezet als de revalidatiearts daarvoor een indicatie heeft gegeven. De Grail kan in eerste instantie ingezet worden om een analyse te maken: elke stap die wordt gemaakt wordt gemeten door een krachtenplatform. Daarnaast wordt er een 3D opname gemaakt. Door zo’n analyse kan de behandelaar een goed inzicht krijgen in de manier waarop een bepaalde beweging wordt uitgevoerd. Ook wordt duidelijk welke spieren hierbij wel en niet actief zijn en of gewrichten optimaal worden belast tijdens het lopen.

Op basis  van dat bewegingsonderzoek kan een behandeling worden ingezet. Hierbij kunnen aan de ene kant adviezen gegeven worden ten aanzien van aanpassingen of accenten binnen een behandeling. Aan de andere kant kan ook geëvalueerd worden of een bepaalde aanpassing geschikt is. Naast het bewegingsonderzoek vinden er ook behandelingen plaats op de Grail. De Grail is uitermate geschikt voor het trainen van bijvoorbeeld de balans, het oefenen met het uitvoeren van dubbeltaken, het trainen van het uithoudingsvermogen.

Veel patiënten zijn enthousiast over het revalideren op de Grail. Het is een veilige manier om situaties uit het ‘echte leven’ te oefenen. Doordat de patiënt niet kan vallen, leert deze steeds zekerder te lopen en bewegen en wordt deze minder angstig om te vallen of te botsen. Daarnaast werkt het motiverend om elke week een hogere score te halen en nieuwe levels te bereiken. Hierdoor ziet men heel duidelijk de vooruitgang in het revalidatietraject.

De Grail in het kort

De Grail (Gait Realtime Analysis Interactive Lab) is een systeem dat bestaat uit een loopband met een krachtenplatform en een enorm panoramisch scherm van 180 graden. Er worden tijdens de behandeling met de Grail uiteenlopende situaties nagebootst met gevarieerde uitdagingen, die passen bij uw behandeldoel. Alle bewegingen worden vastgelegd op camera’s. Daarnaast worden markers gebruikt die op uw lichaam worden aangebracht. Deze markers zijn nodig om door het computersysteem gezien te worden.

Waar kunt u als medisch professional terecht voor meer informatie?

Bent u verwijzend arts of ander medisch professional en wilt u meer informatie op basis waarvan u uw patiënten aan ons kunt doorverwijzen voor behandeling of bewegingsanalyse via de GRAIL, dan kunt u  contact opnemen met productspecialist Marieke Arts: m.arts@klimmendaal.nl.

uitgelicht_4

Zintens

Zintens is onderdeel van Klimmendaal Revalidatiespecialisten en begeleidt sinds 1996 mensen op weg naar werk, herstel en beweging. Ons team slaat de brug van gezondheidszorg naar werk. Dit doen we door duidelijkheid te bieden over de belastbaarheid van onze cliënten of door die belastbaarheid zo te verbeteren dat werk weer mogelijk is. Wij zetten graag onze behandelprogramma's in op het gebied van arbeid via diagnostiek, training en re-integratie. Daarmee komen we voor onze cliënt, zijn verwijzer en/of werkgever tot een zo passend mogelijke oplossing.

Algemene adresgegevens

Bezoekadres:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 62 59
Fax (026) 352 63 99

Postadres:
Postbus 9044
6800 GG Arnhem

Klimmendaal